Droomdebuut voor Van Duijvenbode op World Grand Prix met finaleplaats

Droomdebuut voor Van Duijvenbode op World Grand Prix met finaleplaats

Dirk van Duijvenbode heeft een droomdebuut gemaakt op de World Grand Prix, waar de legs ook met een dubbel begonnen moeten worden. The Titan versloeg maar liefst vier spelers uit de top-20 van de wereldranglijst.

In de eerste ronde trof hij Mensur Suljovic, van wie hij de acht voorgaande ontmoetingen allemaal had verloren. Echter werd de Oostenrijker, specialist in het gooien van dubbels, met 2-1 in sets verslagen.

Vervolgens wachtte een confrontatie met tweevoudig jeugdwereldkampioen Dimitri van den Bergh. De Belg had in de eerste ronde afgerekend met Michael Smith.

Van Duijvenbode begon goed aan de wedstrijd en pakte de eerste twee sets, alvorens Van den Bergh de achterstand halveerde na set drie. De Belg mocht aan de vierde set beginnen, maar Van Duijvenbode trok in leg drie van deze set het initiatief naar zich toe met een knappe 97 finish, nadat The Dreammaker een pijl op tops had gemist.

De Nederlander mocht vervolgens voor de wedstrijd gooien, maar zag Van den Bergh met een 13-darter voor de rebreak aantekenen. De tweevoudig WK-kwartfinalist had daarna echter grote moeite zijn leg te openen, terwijl Van Duijvenbode met een 112-score meteen weg was. The Titan gooide nog twee goede scores en klaarde de klus vervolgens met een 13-darter.

Bij de laatste acht trof Van Duijvenbode zijn idool Gary Anderson. Ook van de Schot had hij nog nooit gewonnen. Dat lukte nu wel, na één van Dirk’s beste wedstrijden in zijn carrière.

Met drie legs binnen 15 pijlen werd de eerste set met 3-2 gewonnen. The Titan ging op dezelfde voet verder door met een 13-darter en een 14-darter meteen een voorsprong te nemen in set twee. Anderson deed iets terug vanaf 46, maar kon niet voorkomen dat ook set twee naar de Nederlander ging.

Van Duijvenbode was vervolgens uiterst dichtbij de overwinning toen hij ook op 2-0 wist te komen in de derde set. Echter gooide Anderson daarna drie geweldige legs om de wedstrijd nog iets te verlengen. Het bleek uitstel, want de vierde set ging met 3-1 naar de Westlander, die zo zijn derde halve finale van het seizoen bereikte.

In de halve eindstrijd wachtte opnieuw een wereldtopper, namelijk Simon Whitlock. De Australiër had in de kwartfinales verrassend gewonnen van vijfvoudig toernooiwinnaar Michael van Gerwen. Maar ook The Wizard kon Van Duijvenbode niet afstoppen.

De Nederlander kwam wat moeizaam op gang tegen Whitlock, maar wist wel twee van de eerste drie sets te winnen. Vanaf de vierde set ging het niveau flink omhoog bij Van Duijvenbode, die opende met een schitterende 10-darter. Daarna volgden een 15-darter en een 13-darter, waardoor hij nog maar één set verwijderd was van de overwinning. Die zege kwam al snel, want Whitlock kon de ontketende Van Duijvenbode niet meer bijhouden. De geboren Katwijker kwam al snel op 2-0 in de vijfde set en maakte het daarna meteen af met een mooie 12-darter, waardoor hij zijn allereerste major-finale bereikte.

Voor de derde keer dit seizoen trof hij Gerwyn Price in de eindfase van een PDC-toernooi. Tweemaal wist The Iceman de Nederlander al af te stoppen in de halve eindstrijd van een PDC-rankingtoernooi.

De Welshman pakte in de finale de eerste twee sets, maar de derde set ging met 3-1 naar Van Duijvenbode. Echter werd de marge daarna weer op een achterstand van twee sets gezet, doordat Price de vierde set won met 3-0.

Van Duijvenbode kreeg in de vijfde set één kans om de achterstand weer te halveren, maar zijn kans op tops werd gemist. Zijn Welshe tegenstander gooide daarna dubbel 4 en kwam daardoor op een voorsprong van 4-1 in sets.

The Titan gaf echter niet op en pakte de zesde set met 3-2. Van Duijvenbode werd daarmee de enige speler tijdens de World Grand Prix die een beslissende leg van een set van Price wist te winnen. Van Duijvenbode leek daarna de spanning verder terug te brengen, want hij nam een 2-0 voorspong in set zeven. Het mocht echter niet baten, want Price kwam terug tot 2-2 en pakte vervolgens de titel met een 102 check-out.

Desondanks kan Van Duijvenbode terugkijken op een zeer geslaagd toernooi, waar hij flink wat prijzengeld voor de wereldranglijst verdiende (£50.000) en de harten van vele dartsfans voor zich wist te winnen.