Biografie

Dirk van Duijvenbode (30 juni 1992, Katwijk aan Zee), is een Nederlands professioneel darter. Sinds 2011 komt Dirk van Duijvenbode uit voor de PDC. Dirk van Duijvenbode, bijgenaamd Aubergenius, is met name bekend om zijn walk-on. Tijdens de walk-on wordt een hardcore-nummer gedraaid van DJ Typhoon en maakt Dirk van Duijvenbode met voor hem typische armbewegingen een opvallende walk-on.

 

Carrière

 

In de periode 2011-2013 kwam Dirk van Duijvenbode uit in de jeugd en challenge tour toernooien van de PDC. In 2011 wist hij de finale te bereiken van het 15e jeugdevenement op de PDC Youth Tour kalender, maar verloor deze met 4-2 van Paul Barham. In 2013 bereikte Dirk van Duijvenbode tweemaal de finale van een Challenge Tour evenement. In beide finales moest hij echter zijn meerdere erkennen in zijn tegenstanders door respectievelijk 4-1 en 4-3 te verliezen van Rowby-John Rodriguez en Jan Dekker.

 

Zijn eerste grote toernooi in de PDC was de German Darts Championship, onderdeel van de PDC Pro Tour in 2014. Dirk van Duijvenbode wist hier de tweede ronde te behalen, alvorens uitgeschakeld te worden door Wes Newton. Dirk van Duijvenbode wist zich in 2014 ook te kwalificeren voor de UK Open en bereiktte daar uiteindelijk de derde ronde.

 

In 2014 bereikte Dirk van Duijvenbode verder de halve finale van het PDC jeugd WK en verloor hij wederom een finale van een PDC Challenge Tour event doordat Colin Fowler met 5-1 in sets te sterk was.

 

In 2015, gooide Dirk van Duijvenbode voor het eerst een 9-darter bij de PDC in de derde ronde van een jeugdtoernooi. Daarnaast reikte Dirk van Duijvenbode gedurende het 12e Players Championship van de PDC Pro Tour voor het eerst tot de kwart-finale van een PDC hoofdtoernooi. Ook was 2015 het jaar van Dirk van Duijvenbode’s debuut op de European Darts Championship, waar hij helaas wel strandde in de eerste ronde.

 

In 2016 maakte Dirk van Duijvenbode zijn debuut op het meest prestigieuze toernooi van de PDC, het PDC Wereldkampioenschap. In de eerste ronde was landgenoot Raymond van Barneveld met 0-3 te sterk voor Dirk van Duijvenbode.

In 2018 zorgde Dirk van Duijvenbode voor een sensatie door tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis met 10-5 te kloppen op de UK Open. In de 2e ronde wist Dirk van Duijvenbode Alan Norris te verslaan in een spannende en beslissende 9e leg. In ronde 4 moest Dirk van Duijvenbode zijn meerdere erkennen tegen Gerwyn Price, 6-10.

 

Eind 2019 raakte Van Duijvenbode zijn PDC Tour Card kwijt, maar hij won zijn toegang tot het Pro Tour-circuit direct terug op de PDC Q-School in 2020. Tijdens het tweede Players Championship-toernooi in februari behaalde The Titan zijn allereerste halve finale op de Pro Tour. Eenzelfde prestatie volgde begin maart op de Belgian Darts Championship in Hasselt. Beide keren verloor Dirk van Gerwyn Price bij de laatste vier.

 

Door deze goede prestaties slaagde de geboren Katwijker erin om zich voor het eerst in zijn carrière te kwalificeren voor de World Grand Prix. Van Duijvenbode kende een droomdebuut op dit toernooi, want met zeges op Mensur Suljovic, Dimitri van den Bergh, Gary Anderson en Simon Whitlock behaalde hij zijn eerste major-finale. In de finale trof hij opnieuw Price op zijn weg, die met 5-2 in sets te sterk bleek.

 

Wel wist de Westlander zich met deze prestatie te kwalificeren voor de Grand Slam of Darts. Daar strandde Aubergenius in de poulefase, maar hij haalde wel de kwartfinales op de European Championship en Players Championship Finals.

 

Dus trok Van Duijvenbode met veel vertrouwen richting Alexandra Palace in Londen voor zijn tweede deelname aan het WK Darts. Het bleek een memorabele terugkeer te worden voor de geboren Katwijker, die door zeges op Bradley Brooks (3-2), Rob Cross (3-2), Adam Hunt (4-0) en Glen Durrant (4-3) de kwartfinales wist te bereiken. Bij de laatste acht bleek zijn darts-idool Gary Anderson met 5-1 te sterk.

 

Door het halen van de kwartfinales op het WK Darts maakt Van Duijvenbode vanaf januari 2021 wel zijn debuut in de top-32 van de wereldranglijst.

PERSOONLIJK

Bijnaam:

Aubergenius

Geboortedatum:

30 juni, 1992

Geboorteplaats:

Katwijk aan Zee, Nederland

DARTS

Speelt sinds:

2006

Pijlen:

Bulls signature darts 21g

Voorkeurshand:

Rechts

Opkomstnummer:

Glimpse of the Future – DJ Typhoon

PDC-titels: 

1

ORGANISATIE

BDO:

2010-2011

PDC:

2011-heden

Huidige ranking:

25 (26-01-2021)

BESTE PRESTATIES

PDC World Darts Championship

Kwartfinale (2021)

Players Championship Finals

Kwartfinale (2020)

Grand Slam of Darts

Poulefase (2020)

European Championship

Kwartfinale (2020)

World Grand Prix

Finale (2020)

UK Open

Laatste 32 (2016, 2017, 2018, 2020, 2021)